Verificarea termopanelor – cum verifici ca o fereastra termopan este buna?

Vine iarna si ne pregatim sa închidem ferestrele lasate larg deschise pe timpul verii. Din experienta echipei Random Design va putem spune din 2 in 2 ani asupra unei ferestre termopan trebuie sa efectuezi o mica revizie. Iata la ce trebuie sa fiti atenti:

Pasul 1: Verificare garnitura interioara/exterioara a ferestrei termopan

Garnitura este unul din elementele principale care aduc ferestrei termopan renumele de cea mai buna fereastra izolatoare. Tocaria PVC are o garnitura aplicata pe fereastra mobila si alta aplicata pe rama in care se inchide fereastra. Garnitura este supusa intemperiilor – ciclurilor inghet/dezghet, ecarturilor mari de temperatura: peste 40 grade, daca pe timp de vara soarele actioneaza direct asupra ferestrei, si temperaturilor negative iarna si nu in ultimul rand actionarilor mecanice de inchidere/deschidere. Astfel, dupa cum vedeti in imaginea de mai jos, daca garniturile atasate nu calca bine una peste alta veti observa in colturile ferestrelor urme de apa intrata la o ploaie mai serioasa ceea ce inseamna ca asupra ferestrei trebuie intervenit.

randomdesign.ro_garnitura_fereastra_termopan_defecta

randomdesign.ro_garnitura_fereastra_termopan_defecta_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pasul 2: Verificare functionare corecta pt. duze de scurgere a ferestrei termopan

In timpul iernii fenomenul de condens impreuna cu ciclul de inghet/dezghet este foarte prezent. Tocaria ferestrei termopan este prevazuta cu mai multe duze de scurgere care ajuta la eliminarea surplusului de umiditate. De cele mai multe ori, din cauza murdariei ele se infunda si fac ca in interiorul structurii sa ramana multa umiditate.

randomdesign.ro_scurgere_fereastra_termopan_defecta

 

Pasul 3: Verificare culisare druguri interioare in totalitatea spatiului desemnat a ferestrei termopan

De cele mai multe ori drugurile culisante instalate sunt montate din fabrica fara a se da mare importanta asupra lor. Aceste druguri insa sunt foarte importante in primul rand pentru siguranta ta deoarece acolo este punctul care cedeaza primul la o eventuala bruscare prin impingere. Daca drugul nu intra pana la capat sistemul va lasa garniturile nepresate si astfel fereastra nu isi mai atinge scopul de izolator termic. randomdesign.ro_drug_culisant_fereastra_termopan_defect

Pasul 4: Verificare usurinta inchidere maner

Cel mai usor iti dai seama ca fereastra ta termopan are o problema cand ajungi in pozitia de 45 grade (vezi foto mai jos) si de acolo pana la 90 grade (unghiul maxim de inchidere) manerul merge extreme de usor. Daca sistemul are o garnitura buna atunci in mod normal de la unghiul de 45 de grade pana la cel de 90 trebuie sa fortezi putin pentru a inchide etans.

randomdesign.ro_inchidere_fereastra_termopan_defecta

Pasul 5: Cheama echipa Random Design!

Au trecut 2 ani de cand ai facut ultima revizie la ferestrele termopan? Cheama-ne sa verificam complet toate ferestrele tale. Ne puteti contacta chiar aici.

randomdesign.ro_fereastra_termopan_defecta