UTILIZAREA GRILELOR DE VENTILATIE

MICROVENTILATIE

Nu rare sunt cazurile in care posesorii de termopane se plang ca li se aburesc geamurile. Vom încerca să deslușim acest mister pentru dumneavoastră.

Drept urmare, care ar fi cauzele fenomenului de aburire a geamurilor termopan.
Ce trebuie sa faci pentru a evita aburirea geamurilor termopan?

Problema: la o umiditate relativa a aerului de 50%, o temperatura a mediului ambiant de 25°C, condensul va aparea pe suprafetele a caror temperatura este de la 13.9°C in jos.
Cei trei factori declansatori sunt: temperatura incaperii, umiditatea relativa a aerului interior si temperatura punctului de roua (inregistrata pe suprafata pe care apare condensul). Cand aceasta temperatura critica este atinsa, apare fenomenul de condensatie.
Spre exemplu: la o umiditate relativa a aerului de 50%, o temperatura a mediului ambiant de 25°C, condensul va aparea pe suprafetele a caror temperatura este de la 13.9°C in jos.
Putem evita aparitia condensului controland temperatura interioara sau umiditatea aerului. O umiditate mai mare a aerului interior mareste riscul aparitiei condensului.
Astfel, puteti opta pentru termopane prevazute cu grile de ventilatie. Aceste grile sunt prevazute in partea superioara a ferestrei, avand un sistem de reglare a debitului de aer proaspat. In cazul in care afara este vant, viscol, grilele se inchid automat.
Prezenta acestor grile de ventilatie ajuta la realizarea schimbului de aer, fara a mai fi nevoie sa se deschida fereastra. Schimbul de aer se realizeaza silentios, treptat, fara pierderi de caldura. Se va asigura astfel un microclimat placut al incaperii, cu o umiditate relativa a aerului potrivita, sub limita aparitiei condensului.
Foarte important de stiut, aceste grile de ventilatie pot fi instalate si pe ferestrele termopan deja montate.
Un alt aspect ce poate influenta decisiv aparitia condensului il reprezinta calitatea geamului termopan. Daca acesta este de proasta calitate, fara a contine un gaz inert (de obicei argon) intre foile de sticla, care sa ofere un plus de izolare termica, acestea vor fi foarte reci pe fata interioara in perioada iernii, favorizand aparitia condensului. Asadar, nu faceti rabat de la calitate atunci cand alegeti tipul de geam termopan.
Si distanta dintre foile de geam este importanta. Cu cat bagheta de aluminiu ce desparte cele doua foi de sticla ale geamului termopan este mai lata (32 mm sau mai lat), cu atat se asigura o protectie termica mai buna. Astfel, fata interioara a geamului termopan va avea o temperatura mai ridicata.
Pentru a avea un control complet asupra umiditatii relative a aerului, puteti dota incaperea cu un dezumidificator. Trebuie tinut cont totusi ca o umiditate a aerului sub 40% nu este benefica pentru sanatatea omului.
Asadar, cheia pentru evitarea condensului pe geamurile termopan o reprezinta tinerea sub control a celor 3 factori ce influenteaza aparitia acestuia.